Negatieve en positieve koeling

Om het heel eenvoudig te stellen is het veel makkelijker om een diepvriezer op -20°C te koelen dan een wijnkast op 12°C.

Het blijkt onlogisch maar het is zo, neem dat voor eens en voor altijd aan.

Om dit een beetje toe te lichten werkt elke andere vorm van koeling dan een wijnkast, dus een ijskast, diepvriezer, drankenkoeler etc., met een negatieve koeling, waarbij in de verdamper een temperatuur van ongeveer -20°C uitgeblazen wordt.

Dit zorgt ook voor uitdroging en daarom kan dit niet toegepast worden op betere wijnkasten waar het belangrijk is ongeveer 70% vochtigheid te behouden.

Daarom wordt er in deze betere wijnkasten slechts 0°C verdampt wat veel moeilijker is.

Een van de praktijkgerichte consequenties is dat wijnkasten daardoor veel gevoeliger zijn aan een goede verluchting dan koelkasten.

Dat is omdat het temperatuurverschil tussen koud en warm bij wijnkasten veel kleiner is waardoor het veel moeilijker is om de warmte te verplaatsen.

Een goede verluchting bij wijnkasten is dus heel belangrijk voor de goede werking en lange levensduur.